Enni vagy nem enni? - Esküvői menüválasztási tippek
Egy esküvőnek két része van. Az első a ceremónia része, amikor is a hivatalos részek lezajlanak. Maj pedig a mindent eldöntő igenek kimondása után pedig kezdetét veszi a fogadás, amikor is a pár megvendégeli a vendégeit és együtt örvendeznek a pár új közös életének elindulásához. Egy újabb olyan fejezethez érkeztünk el ami szerintem minden párnak fejtörést okoz, és ezután jön a kérdés:
Mi legyen a menü az esküvőn?
Aki több esküvőn is volt már, biztosan észrevettétek, hogy minden eskün más-más menüvel vártak benneteket, így ez természetes. Hiszen ahogy nincs két egyforma esküvő, úgy két egyforma menü sincs. De tapasztalatból tudom hogy sok pár még mindig a jól megszokott hagyományos esküvői menü mellett teszi le a voksát.
Gyakran elhangzott kérdések: Merjünk újat kérni?, Mit szólnak majd a szülők?, Na és mi lesz a mami véleményével?,..stb
De ahány ház annyi szokás. A pár az esküvőn egy kicsit vendéglátó szerepbe is bújik, hiszen nekik kell megvendégelni a násznépet. A vendégek sokasága magába foglalja az eltérő étkezési szokásokat is. A gasztronómia világa már nagyon kiforrt és sokan sokféle kultúra ízvilágával ismerkedtek már meg. Így úgy gondolom hogy a menü kiválasztása során érdemes lehet a hagyományos dolgokat nem félretéve, becsempészni 1-2 új dolgot és ötletet.
A külföldi vendégek fogadása például mindig egy izgalmas feladatot jelent mindkét oldal számára. Ilyenkor egyensúlyba kell hozni a menüt, hogy a vendég részesüljön a magyar konyha élményeivel, de ugyanakkor kedveskedhetünk azzal, hogy a saját tradícionális fűszereit vagy fogásait párosítjuk a magyar konyha különlegességeivel.
Ami viszont talán még inkább fontos egy menü kiválasztásánál, a bizonyos allergiák illetve egészségügyi megfontolásból nem fogyasztható ételek a vendégek körében. A mai esküvős világban már minden étterem és catering szolgáltató fel van készülve a speciális étkeztetése. Gondolok itt például a vegetáriánus, vegán, laktózérzékeny, allergiás,glutén vagy tojásérzékeny vendégekre.
TANÁCS TŐLEM De mégis, mielőtt kiválasztjátok a menüt, gondolkozzatok el mit ennétek szívesen. Ha szeretnétek újat kipróbálni merjetek belevágni de mellette engedjetek teret a hagyományos résznek is, így mindenki megtalálhatja a maga kedvére valót.
Hagyományos menü
Általában minden menü kiválasztása során az éttermek és catering cégek kóstolással egybekötött találkozót tartanak, sőt kérni kell (ugyan úgy mint például a cukrászda kiválasztása során a torta - és sütemény kóstolás). Több alternatívát ajánlanak fel hagyományos menük esetében is, de mindig valami új dolgokkal gazdagítják, változtatják meg a menüt,
-ami természetesen gazdagítja a listát és nem mellesleg kis változatosságot ad a menünek, a hagyományos ételeket megtartva.-
Előételek – Levesek:
Az első fogás a leves, amely gyakran Újházy tyúkhúsleves zöldségekkel és főtt hússal, vagy marhahúsleves finommetélttel, zöldségekkel, és főtt hússal. Sok helyen kimaradnak az előételek, hiszen általában egy kisebb vendégvárás előzi meg a ceremóniát, így akkor már valamelyest csillapítva lett a vendégek étvágya.
Akik ebben szeretnének kicsit újítani, akkor választják az Újházy leves helyett a gyöngytyúk levest.
I. főétel:
Vannak olyan esküvők, ahol főételként szerepel többnyire a sertéspörkölt, vagy pedig a vadpörkölt, mindkettőhöz kenyeret és salátát társítanak. Sok vendég szívesen kihagyja ezt a fogást a nagy nyári melegben, mások azonban élnek-halnak a pörköltért, még a 40 fokban is, vagy esetleg alternatív megoldás lehet ha egy éjféli menübe rakja be a pár így eleget tesznek a vendégek igényeinek.
Továbbá nem mehetünk el az igazi hagyományos főétel mellett, ami minden esküvő tartozéka és rendesen megszólnak ha nincs az asztalon, az nem más, mint a TÖLTÖTT KÁPOSZTA. Ez lehet éppen szabolcsi (ami paradicsomosan készül és édes káposztából), illetve a füstölt erdélyi (savanyú káposztából készül és füstölt hússal). Tapasztalat alapján állítom, hogy akár főételként,akár később csak "megmaradt fogásként" is biztos telke a tányérja a vendégeknek, akár bír még enni akár nem!
Sátras lagzikon általában a bográcsban főtt pörkölt viszi a prímet, ezért ha ilyen lagzit terveztek, gondoskodjatok a galuskáról is, hiszen akkor nem marad el a dicséret a vendégek részéről sem.
II. főétel, vegyestálak:
Ezek a tálak általában a násznép nagy kedvence, hiszen nem lehet úgy összeválogatni, hogy valaki ne találjon fogára valót. Általában az éttermek 4-6 emberenként számolnak egy tállal, ezen
- grillezett és rántott húsok,
- sajttal, sonkával töltött pulykamell
- kemencében sült csirkecomb
- grillezett vagy rántott gombafejek és más zöldségek
- vegyes köret (hasábburgonya, rizs, vajon párolt zöldségek) és
- vegyes saláta kap helyet.
Itt aki változtatni szeretne akkor a csirkét felválthatja a sertés, kacsa, hal és a jércemell is. Egy exkluzív esküvőkhöz lehet választani lazacot, bélszínt, libamájat, vagy királyrákot is.
Éjjeli vacsora
Az éjszakai vacsorára általában éjfélkor kerül sor, de ez az esküvő menetétől függően változhat. Az éjféli menüben általában a maradék sülteket szolgálják fel hidegen (hozzá a salátákat), valamint a hagyományos menüsornak elmaradhatatlan része a töltött káposzta is. Illetve voltam olyan esküvőn is (amit szerveztem), hogy látvány grill sütés keretén belül tálalták fel a grill menüt, illetve a mini hamburgerek sem hiányozhattak az asztalról. Valakinek ez lehet elég érdekes párosítás, de ha a pár él-hal a hamburgerért valószínű szerepet kap a menüben.
Bár a vendégek úgy gondolják, hogy ők teljesen tele vannak a eddigi menük végigkóstolásával, de érdekes módon a töltött káposzta mindenkinek a tányérjára elkirándul éjszaka.
Esküvői torta
Az esküvői torta is a menü része, mellette sok sós és édes aprósüteménnyel együtt. A sütemények körében is lehet formabontónak lenni, hiszen itt aztán tényleg el lehet veszni. A nagyon hagyományos esküvőkön a nagyik és női családtagok sütik a süteményeket, ami tényleg az igazi házi jelleget adja. De vannak akik cukrászdából rendelik őket és így nem terhelve a családtagokat. Ha van ami a párnak igazán nagyon tetszett és nem a hagyományos verzió, akkor mindenképp érdemes olyat is beilleszteni (például, egy francia körtetorta ízlett kóstolás során, vagy egy csokis parfait).
Menő lett mostanában a nem hagyományos desszertasztalok kialakítása, amiken teljesen különleges édességek kapnak helyet. Gondolok itt a fánkra, a spanyol eredetű édességre a churros-ra, poharas krémekre, muffinokra, mini cake-re,, macaronra.
Szerintem mindenki megtalálja magának kedvére való menüt illetve desszert különlegességeket is. Ha még különlegesebb élményre vágytok menü téren, akkor bevállalhatjátok a Food Truck-ot. Színes skálán mozognak már a kínálatok, egészen a hamburgeres és gnocchi-s kínálatig. Erről már írtam régebben, itt találjátok:
https://bettieskuvoiblogja.blog.hu/2018/08/18/food_truck_az_uj_hullam
Jó készülődést mindenkinek!